Simpele en verslavend lekkere zoetpittige Indonesiche aubergine (2024)

Simpele en verslavend lekkere zoetpittige Indonesiche aubergine (1)

Af en toe komt het in Huize EchteGerechten voor dat ik alleen thuis ben met eten. Dat biedt mogelijkheden! Dan ga ik voor iets wat ik vooral zelf heeeeeel erg lekker vind. Vaak kies ik voor een lekker pittig gerecht met aubergine en vis. Met dit recept voor terong belado kan ik zowel pittige Indonesische aubergine als pittige Indonesische makreel maken. En stiekem trouwens ook nog pikante Indonesische eitjes.

Zo onstond de liefde voor pittige Indonesische aubergine en makreel

Toen ik nog in Amsterdam woonde (ik ben in de zomer van 2018 naar Almere verhuisd) haalde ik regelmatig Indonesische gerechten bij Warung Bamboe in de Rijnstraat of Warung Atika in de Van Woustraat. Hier bestel ik altijd nasi koening, een pittig visgerecht en een pittig aubergine gerecht met de naam terong belado. Daarbij mag je dan meerdere groentegerechten uitkiezen.

Maar waarom wil ik altijd, het liefst twee belado gerechten (met vis en aubergine)? Het is de juiste combinatie van chilipeper, tomaat en suiker die belado onweerstaanbaar lekker maakt.

Wat betekent ‘belado’?

Belado betekent in het Indonesisch ‘met pepers’. Het is dan ook echt best wel een pikant gerecht.

Toch heb ik recepten gezien van belado waarin de hoeveelheid gebruikte sambal of chilipepers nog flink meer was dan in deze EchteGerechten versie. Voeg gerust extra pepers of sambal toe hier. Maar houd wel in de gaten dat je nog de tomaat, trassi en suiker proeft. Ben je bang dat het toch te pittig voor je is, doe dan aan het einde van de bereidingstijd wat extra water en suiker erbij. Dat werkt beter dan minder sambal.

Vegetarische Indonesische aubergine of ei

Wil je een vegetarische belado maken, met ei of aubergine, laat dan de trassi weg. Trassi is namelijk gemaakt van garnalen.

Overigens worden veel belado recepten met verse rode pepers gemaakt. Ik maak dit gerecht met sambal oelek, een prima alternatief en mijn keukenmachine blijft mooi schoon in de kast staan.

Belado met aubergine, vis of ei?

De meest bekende Belado gerechten zijn: Terong Belado, Ikan Belado en Telor Belado.

terong = aubergine
ikan = vis
telor = ei

Met onderstaand Indonesisch aubergine recept, de Terong Belado, maak je zonder de aubergine net zo makkelijk Telor Belado of Ikan Belado. Ik leg je uit hoe!

Simpele en verslavend lekkere zoetpittige Indonesiche aubergine (2)

Voor Ikan Belado (makreel in tomatensambalsaus)

Volg onderstaand recept voor Terong Belado (Indonesische aubergine), maar in plaats van aubergine stoof je makreel mee.
Gebruik hiervoor verse makreelfilets die je eerst kort lichtbruin aanbakt in wat olie.
Of gebruik gestoomde makreelfilets. Deze laatste hoef je alleen maar door en door te verwarmen en niet meer te garen in de belado.

Simpele en verslavend lekkere zoetpittige Indonesiche aubergine (3)

Voor Telor Belado (ei in tomatensambalsaus)

Volg onderstaand recept voor Terong Belado, maar in plaats van aubergine stoof je hardgekookte eieren (zonder schaal). Stoof de eieren tot ze warm zijn. Voeg eventueel de laatste paar minuten nog wat roze garnalen toe.

Simpele en verslavend lekkere zoetpittige Indonesiche aubergine (4)

Recept voor Indonesische aubergine in tomatensambalsaus – Terong Belado

Simpele en verslavend lekkere zoetpittige Indonesiche aubergine (5)

Ingrediënten Terong Belado (pittige Indonesische aubergine)

2 aubergines
3 uien
3 tenen knoflook
3 flinke eetlepels sambal oelek (ik gebruikte die van het merk Koningsvogel)
1 blokje trassi ter grootte van het topje van je duim (optioneel, voor een vegetarische variant laat je dit sowieso weg)
2 tomaten
1 blikje tomatenpuree a 70 gram
1 blokje palmsuiker van ongeveer 60 gram (of vervang voor 60 gram lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker)
160 milliliter water
zonnebloemolie

Bereiding basisrecept Belado

1. Pel en snipper de uien. Fruit de uien zachtjes in een koeken- of hapjespan in wat zonnebloemolie.

2. Voeg de sambal en het stukje trassi toe. Zorg ervoor dat de boel niet aanbakt. Als het wat droog oogt, voeg dan nog wat zonnebloemolie toe.Met een spatel probeer ik nu het stukje trassi al een beetje te breken en pletten. Maar het lost uiteindelijk wel op in de belado.

3. Pel de knoflook. Was de tomaten en snijd in kleine stukjes.

4. Na 10 minuten zijn de uien mooi zacht en glazig. Pers nu de knoflook uit en voeg toe. Bak de knoflook enkele minuten zachtjes mee en voeg dan de stukjes tomaat toe.Bak de tomaten weer enkele minuten zachtjes mee.

5. Voeg dan de tomatenpuree toe en ook de suiker en het water. Gebruik je palmsuiker dan doe je het hele blokje in 1x erbij. De palmsuiker smelt dan langzaam door de saus. Roer rustig en goed door elkaar. Zet het vuur wat hoger tot het mengsel pruttelt. Zet het vuur nu laag, maar zorg wel dat het blijft pruttelen.

6. Laat ongeveer 20 minuten pruttelen, wat langer kan ook, maar 20 minuten is meestal al voldoende. Check of de palmsuiker is opgelost. Zo niet, laat dan nog even pruttelen totdat de suiker is opgelost.Het water verdampt deels en wat overblijft is nu meer een sausje. Dat is je belado waarmee je pittige Indonesische aubergine, makreel of ei kan maken.

Bereiding pittige Indonesische aubergine – Terong Belado

1. Terwijl je belado staat te pruttelen, was je de aubergines en snijd je deze in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm.

2. Check even of de pan groot genoeg is om alle aubergine er bij te doen. Anders moet je helaas toch een grotere pan pakken, daar de belado in doen en dan de aubergine toevoegen. Voeg de aubergine toe aan je belado. Schep de aubergine goed door de belado. Voeg eventueel nog een scheutje water toe.

3. Doe het deksel op de pan en stoof de aubergine gaar in de belado. Roer tussentijds goed door. Na ongeveer 20 minuten is de aubergine zacht en is de saus er lekker ingetrokken. Check of de aubergine boterzacht is. Is dit niet het geval, stoof dan de aubergine wat langer in de belado.

4. Serveer met rijst, (zoetzure) komkommer, kroepoek en nog een ander lekker Indonesisch gerechtje. Zoals Ikan Belado of Telor Belado (zie hierboven). Of misschien wel daging smoor (gestoofd rundvlees) of buncis toemis (een kruidige roerbak van sperziebonen)?

Eet smakelijk!

Tips voor fijne Indische en Indonesische recepten en kookboeken

Houd jij heel erg van Indische en Indonesische smaken? Is bovenstaand recept voor de Indonesische aubergine, makreel en ei goed bevallen?
Geniet dan vooral van de recepten en informatie over Indonesisch koken hier op EchteGerechten.nl.

Maar zet ook deze drie prachtige Indonesische kookboeken op je verlanglijstje als je ze nog niet kent.

Nu zin in Indisch zoet?

Door al de heerlijke kookboeken en variaties voor belado saus, heb je nu vast ook zin gekregen in wat zoets. Daarvoor heb ik een heerlijke tip voor je. Maak eens de heerlijke traditionele zoete aardappeldumplings met kokossaus, volgens recept uit Bersama, van Francis Kuijk.

Gerelateerd

Simpele en verslavend lekkere zoetpittige Indonesiche aubergine (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 6273

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.